måndag 16 september 2013

Ta ansvar, Boliden!


1985 dumpade gruvbolaget Boliden 20 000 ton giftigt gruvslam i norra Chile. Slammet innehåller minst 17% arsenik och dessutom höga halter av andra toxiska ämnen som bly och kvicksilver. Det chilenska bolaget Promel som skulle hantera avfallet på ett säkert sätt visade sig vara helt oförmöget att göra det och valde istället att helt enkelt lägga slammet i en stor hög i den lilla fattiga byn Polygono utanför staden Arica.

Slammet torkade och har nu i 29 år yrt som torrt och giftigt damm bland barn som leker och bybor som rör sig i området. Följderna har blivit katastrofala för hundratals personer med cancer, missbildningar, missfall och andra allvarliga hälsoproblem.

”Det är gruvföretaget Bolidens avfall som har gjort barnen sjuka”, säger filmaren Andréas Rocksén i den prisbelönta filmen "Blybarnen"  från 2009. ”Det kommer från smältverket Rönnskär. Men varför ligger det där?”.

DN:s framsida den 13/9
Nu stämmer 707 personer från staden Arica Boliden på 90 miljoner kronor. Giftskandalen från 1985 lever med andra ord i högsta grad. Det kan man tyvärr inte säga om de stora förlorarna i denna långdragna och bedrövliga historia, barnen och de fattiga byborna.

Dagens Nyheter rapporterar idag, den 16/9, utförligt om den nya utvecklingen av fallet och ger en informativ bakgrund till hela historien.

Det är skrämmande läsning som väcker många frågor om ansvar och moral. Men Bolidens svar genom informationschefen är nedstämande: ”Ansvaret är inte vårt”.

"Ett bolag som idag vill vara trovärdigt och arbetar för hållbarhet borde också vara intresserat av att rensa upp sin gamla smutsiga byk", sa Göran Starkebo, advokat för byborna, i SVT:s Rapport i ett inslag om ärendet ikväll. Det är bara att hålla med.

Kom igen nu Boliden, visa storhet, kurage och moral! Sök inte den lägstanivå som avtal och lagrum möjligen kan öppna för. Glid inte på ansvaret. Det vore oanständigt att tillåta också en moralens förgiftningsskandal ovanpå allt annat. Gör allt som står i er makt att rätta till det som gick så fel, även om det har gått lång, lång tid. Överträffa er själva, ta mer ansvar än vad ni kan komma att tvingas till. Bidra istället  till upprättelse för de drabbade på alla sätt ni kan.

Annons på sid 7 i DN den 13/9
Som genom en osannolik tillfällighet ger Frälsningsarmén, naturligtvis helt ovetande, en uppfordrande aspekt på skandalen på uppslaget före i dagens DN genom sin helsidesannons ”Nu tar vi ner Gud på jorden”.

”Vare sig du har en tro eller inte, så håll med om att det behövs lite mer kärlek här på jorden”, skriver de i annonsen. ”Barn blir hemlösa. Gamla och sjuka lämnas ensamma… Samtidigt står etablissemanget ofta bara och tittar på. Visst, det pratas väldigt mycket, men man skulle vilja se fler konkreta åtgärder. Vi i Frälsningsarmén uttrycker vår tro genom handlingarna… vi tror ju att Guds kärlek är med oss hela tiden. Det gäller bara att ta emot den här nere på jorden. Särskilt när det råder brist på den varan.”

Boliden, gör som Frälsningsarmén. Ta ner Gud på jorden.

I Polygono i Chile.

/Otto Rimås

Uppföljning 17/9: Idag följer DN upp med fler angelägna artiklar om giftskandalen, både på nyhetsplats och på DN Debatt.

Foto: Otto Rimås



Inga kommentarer: