måndag 9 september 2013

Dokumentären Home

Dokumentären HOME

Filmen inleder med harmonin i naturen, att allting hänger samman.
   Allting är beroende av vartannat och alla drar sitt strå till stacken.
   Men.
   Människans begär efter mer gjorde att hon utnyttjade systemet för egen vinning och tog ingen hänsyn till de andra som var beroende av systemet.
   Vi bredde ut oss och trängde bort naturen för att skapa vårt eget paradis på våra villkor.
   Faster and faster, säger de i filmen upprepade gånger i takt med korta intensiva filmklipp för att vi ska få en känsla av olust för vårt destruktiva samhälle.
   Till exempel kossor som föds fram i inhägnader liknande koncentrationsläger för att förse oss med kött.
   Dock en fascinerande bild är de ofantliga vidsträckta åkermarkerna för produktion av spannmål, men vad har det kostat att göra så?
   Befolkningen på Påskön, vars namn är Rapa Nui, har gått före oss och visat vad vi håller på att göra med vår jord. De utnyttjade alla sina resurser och dog ut, det är samma öde vi kommer gå till mötes om vi inte ändrar oss.
   20 procent av jordens befolkning använder 80 procent av jordens resurser, och 2 procent av jordens befolkning äger 50 procent av jordens rikedomar. Fast de som inte bidrar till detta förstörande får betala samma pris. Om inte högre, då det är deras länder som utnyttjas.
   Var och en i klassen fick säga varsitt ord om filmen och bl a sades: tung, frustrerande, OJ, helhetstänk.
   Isen på polerna smälter snabbt. Forskare säger att den kommer vara helt borta 2030, men det finns risk att den är borta år 2015, det är om 2 år.
   Så vad väntar vi på?

//Peter Isaksson

Inga kommentarer: