fredag 13 september 2013

Det är dags att förändra världen!

De flesta håller nog med om att världen kan vara en underbar plats. Men vi har säkerligen även fått erfara det motsatta. I världen finns mängder av problem, små som stora och ibland är det lätt att känna hopplöshet och pessimism när man tänker på det. Men faktum är att det inte hjälper något att deppa över det. Träna dig istället att se det med optimism och med en hoppfull inställning och låt din ilska och frustration till problemet leda till något positivt. Se det som en utmaning för dig och en chans att verkligen få betyda något för den här världen, att få ta ditt ansvar och göra en skillnad för världen.



På onsdagens lektioner hade vi i BibelOmvärld Mattias Jägerskog som gästföreläsare. Huvudfokuset för dagen kom att bli: Vilka lokala och globala problem finns i världen och hur ska dessa lösas? En hiskeligt stor fråga som man egentligen aldrig kan arbeta nog med eller komma fram till det slutliga svaret på. Det kändes väldigt nyttigt att få arbeta med denna fråga och som att man vid slutet av dagen var ännu mer motiverad att ta sitt ansvar och försöka göra en skillnad på sådant man tycker är fel eller orättvist i världen. Att göra det jag kan för att göra världen till en bättre plats. 

Vi började dagen med att via Facebook, twitter, SMS med mera fråga människor vi känner om ett globalt och ett lokalt problem i världen samt att själva fundera ut en del problem av olika slag. Efter en tid hade hela whiteboardtavlan fyllts med post-it-lappar med problem som sorterats i olika genrer. Sedan fick vi fundera på varför dessa är problem och eventuella lösningar. Av dessa frågor var lösningsbiten det svåra i det hela, men ändå något som var nyttigt att fundera över lite djupare för att kunna inse hur man som individ kan göra skillnad.

Ett par av de olika kategorierna av problem var Miljö, krig, segregation, våld, fattigdom, samhällsproblem o.s.v.

Foto: Andreas Davidsson

Vi människor fick som uppdrag att förvalta den här jorden med allt vad det innebär och därför har vi alla ett ansvar. Men det är viktigt att komma ihåg att vi alltid har Gud med oss och att vi utan Gud inte kan förändra och återupprätta den här världen.

Det är lätt att ibland tänka att ens egen insats inte spelar någon roll så länge inte världens mäktigaste människor inte ändrar sitt agerande. Men tänker alla så händer det ju inget. Det är viktigt att just du gör det du kan för en bättre värld och att du försöker smitta vidare detta till andra och peppa dina medmänniskor och inte tappar modet. Gör vi det så tror i alla fall jag att man förr eller senare kan få en rörelse i världen, att fler och fler försöker göra något åt de problem vi ser globalt och lokalt och bidra till en bättre värld. Men samtidigt är det viktigt att inse att man inte kan göra allt ensam, utan att vi gör detta tillsammans och även att Gud finns med och kan ge oss styrka i detta. Men kom ihåg att Gud inte är ute efter att du ska prestera, utan ser till ditt hjärta. Så det handlar bara om att vilja göra skillnad för världen och göra och förändra det man kan och har kraft till och inte känna prestationskrav.

Tiden är nu inne för att styra in världen på rätt riktning och ta itu med världens stora problem. Det är dags för ett uppvaknande och en ny generation människor som istället för att förstöra miljön, kriga o.s.v ska försöka motverka detta. För att det ska ske så behövs just du. Antar du utmaningen?

Glid i frid!

/Andreas Davidsson

Inga kommentarer: