söndag 15 september 2013

Mindre kött åt folket!

För en tid sedan röstade min hemkommun igenom förslaget att införa köttfria måndagar på alla kommunala skolor (vill du veta mer om satsningen Köttfri Måndag klicka här). En undersökning på kommunens hemsida visade att:

  • 415 personer tyckte att förslaget var kanonbra.
  • 363 personer tyckte att tanken var god, men att eleverna borde få bestämma själva om de ville äta vegetariskt eller inte.
  • 156 personer tyckte att förslaget var fruktansvärt.

Tyvärr fanns inget forum för att utveckla sitt svar (personligen är jag väldigt nyfiken på hur de 363 personer som tyckte att barnen själva skulle få välja huruvida de ville äta vegetariskt eller inte resonerade, jag menar de får ju aldrig välja mat annars och 100% vegetariska pannkakor är ju alltid superpoppis) men i allmänhet brukar de negativa rösterna för vegetarisk mat lyfta fram sådant som att man inte blir mätt, man får inte tillräckligt med proteiner, det är inte gott etc. etc. Jag har inga vetenskapliga bevis eller något sånt men jag tror att män generellt sätt är mer skeptiska till vegetarisk mat än kvinnor. Kanske är det för att kött är typiskt ”manligt” och att man ”inte kan” bygga muskler utan det. Ha ha tji fick ni. http://metronews.ca/news/toronto/789154/vegan-strongman-shoulders-550-kg-unofficially-breaks-world-record/ Här har vi bara världens starkaste man som inte ätit en köttbit på 7 år. Nej jag försöker inte få er alla att bli veganer (det verkar oerhört knökigt och köttbullar är ju för gott) men om den här killen kan klara detta borde nog alla klara av en köttfri dag i veckan.

Är du inte helt övertygad om att införa en köttfri dag? Här kommer lite fakta som förhoppningsvis kommer ändra på det.

  • 1kg nötkött motsvarar 25 mils bilåkning räknat i utsläpp av växthusgaser.
  • 79,5% av skogsskövlingen i brasilianska Amazonas kommer från boskapshållningen.
  • Den ökade köttkonsumtionen gör att mer spannmål används som djurfoder istället för mat, spannmålspriserna ökar och gör att människor som redan har svårt att få mat så de klarar sig får det ännu svårare.
  • 67% av de djur som blir mat föds upp industriellt i stora fabriker. Det innebär ofta stort lidande för djuren.

    Det som ser ut som svensk ängsmark är i själva verket en del
    av brasilianska Amazonas skövlat för boskapsuppfödsel.
    Foto: Jenny Forsell
För övrigt innebär ett vegetariskt mål inte en tallrik fylld med bara isbergssallad...

/Jenny



1 kommentar:

Anonym sa...

"A DAY A WEEK WITHOUT MEAT WILL BE GREAT" Luis

Är ekologiskt kött recept för att rädda miljön?---
Is organic meat the recipe to save the environment?
¿Es la carne ecológica la receta para salvar al medio ambiente?


http://internacional.elpais.com/internacional/2013/10/27/actualidad/1382891285_825255.html