torsdag 19 september 2013

När saker och ting går Bananas

Ett stort, stort företag som tänker att de anställda är små, små arbetare. Där har vi Dole Food Company. Dokumentärfilmen Bananas!* visar hur lite det går att bry sig om att människor som man har arbetsgivaransvar för har farliga arbetsförhållanden. Det är häpnadsväckande och fruktansvärt.

Advokaten Juan Dominguez, själv latinamerikan, tar på sig att stå upp för fruktarbetarna som jobbade för nuvarande Dole Food Company i Nicaragua på 70-talet och utsattes för det giftiga bekämpningsmedlet DBCP. Arbetarna vill stämma Dole och kräva dem på skadestånd för att företaget valde att fortsätta använda giftet till sina bananplantager trots att det förbjöds i USA . Detta gjorde att arbetarna drabbades av bl a sterilitet. Filmen dokumenterar rättsprocessen och vi får möta några av arbetarna och deras familjer. Mest får vi följa Juan i hans arbete att fälla Dole. Han liknar sin advokatfirma vid David och Dole vid Goliat. Och det är ungefär så det är. Det är den största rättsprocessen i sitt slag.

Frågor kring människovärde, storhetsvansinne, likgiltighet, oansvar, miljöförstöring och trovärdigt engagemang väcktes efter att vi sett filmen.

Kuriosa: I extramaterialet berättar regissören Fredrik Gertten om ett sammanträde med Doles ägare, David H. Murdock, född 1923. David har som passion att försöka leva till den höga åldern av 120 år och är vegetarian och frukterian. Fredrik kunde inte motstå att där och då vid sammanträdet påpeka att Davids anställda på bananplantagerna knappt blir över femtio år. Davids svar på det är okänt. Det är också okänt om David äter sina egna giftbesprutna bananer.

Tack gode Gud för Fair Trade-bananer. Och för bojkott av Dole-bananer.

//Anna

1 kommentar:

PS sa...

Illa är det!
Ett kort klipp från Naturskyddsföreningen som påminner om detta (+ att Anders & Måns är rösterna gör den inte sämre).
http://www.youtube.com/watch?v=ik3yCcPxmW0