söndag 21 oktober 2012

Rädda jordens skogar!


Vi planterar skog och räddar skogsmark!
Vi bestämde oss i BibelOmvärld för att visa att vi bryr oss om naturen och värnar om skogen genom att plantera träd. Därför gjorde vi under veckan en insamling på skolan till ett trädplanteringsprojekt.
Givmildheten visade sig vara jättestor. Vi fick direkt in 7.100 :-, vilket motsvarar 355 träd. Marre håller på att plantera en skog! 
Vi förmedlar pengarna genom projektet Vi-skogen, som på sin hemsida beskriver så här hur insamlade pengar används:
Till vad går pengarna?
Insamlade pengar används i våra långsiktiga projekt runt Victoriasjön. Vi-skogen arbetar främst för att ge fattiga småbönder bättre levnadsvillkor och stärka deras inkomster. Detta görs genom rådgivning och utbildning av bönder och bondegrupper i bland annat jordbruksmetoden agroforestry. Genom att odla olika sorters träd och grödor tillsammans ökar bördigheten i jorden, träden motverkar erosion och bönderna är bättre skyddade mor klimatförändringarnas effekter.
 
Vi i BibelOmvärld utmanar andra att följa vårt exempel:
Var med och rädda jordens skogar!

Lite bakgrundsfakta från Greenpeace hemsida om den globala skogssituationen: 
Skydda skogen
Illegalt skogsbruk i Amazonas, palmoljeodlingar i Sydostasien eller nya betesmarker i Centralafrika – hoten mot skogen är många. Greenpeace arbetar världen över för att stoppa den destruktiva skövlingen, förhindra handeln med olagligt avverkat timmer och se till så att ett globalt nätverk av skyddade områden kan upprättas. Skogen är avgörande för klimatet.
Skog täcker ca 30 % av jordens yta. Med all sin biologiska mångfald är den av enorm betydelse för allt liv påjorden. Den renar vår luft och vårt vatten, skyddar marken mot jorderosion och bryter ned avfall och skadliga substanser. Särskilt viktig är skogens förmåga att ta upp och binda stora mängder koldioxid från atmosfären. Att skydda framför allt de tropiska skogarna är en av de viktigaste uppgifterna vi har om vi ska försöka hejda klimatförändringarna.
Skövlingen förvärrar klimatproblemen
Tyvärr försvinner världens skogar i en allt snabbare takt. Skogsbruk, jordbruk, boskapsskötsel och gruvdrift är bara några exempel på verksamheter som breder ut sig på skogens bekostnad. Så mycket som 13 miljoner hektar om året huggs ned och går förlorad – det är en fotbollsplan varannan sekund, eller all Sveriges skog på mindre än två år. Avskogningen står för nära 20% - en femtedel - av människans koldioxidutsläpp.
De rika länderna är ansvariga
De klimatviktigaste skogarna ligger främst i fattiga länder i syd. Ofta är det de rika ländernas efterfrågan på virke och betesmarker till köttdjur som gör att skogarna fälls. Så länge det finns mer pengar att tjäna på att avverka skogarna än på att behålla dem så fortsätter detta. Därför är det industriländernas skyldighet att se till att få fram pengar och betala de fattiga länderna så att de kan skydda sina skogar.

BibelOmvärld har naturligtvis ett frodigt träd i sitt klassrum

 
Folkhögskolan planterade härom dagen en blodlönn på innergården

  /Otto Rimås
 Foto: Otto Rimås

Inga kommentarer: