torsdag 4 oktober 2012

Millenniemålen

Världen måste förändras om vi alla ska kunna leva i den. På onsdagslektionen pratade vi på BibelOmvärld om millenniemålen, som är mål för att förbättra världen. Millenniemålen består av åtta olika mål som man hoppas kunna uppfylla till år 2015.

Mål 1: Halvera jordens fattigdom och hunger
Till år 2015 så kommer målen troligtvis att nå fram på global basis. I Indien och Kina har det skett störst minskning av fattigdom i världen. Men även om det går bättre för Östasien så går fortfarande många hungriga.

Mål 2: Se till att alla barn få gå i grundskola
I nuläget går 9 av 10 av världen barn i skolan. I Afrika har den största ökningen skett under de senaste tio åren, men fortfarande är det många barn som inte får tillfälle att gå i skolan, antingen för att de är flickor eller för att de måste hjälpa till att försörja familjen. 

Mål 3: Öka jämställdheten mellan kvinnor och män
Det återstår mycket kvar att göra för att nå målen om jämställdhet mellan kvinnor och män trots att andelen kvinnor i världens parlament har ökat från 14 till 19 procent sedan 2000.

Mål 4: Minska barnadödligheten
De afrikanska länderna söder om Sahara är några av de länder som fortfarande har en hög barnadödlighet i världen. 2009 dog ett av åtta barn innan sin femte födelsedag.

Mål 5: Förbättra mödrahälsan
Idag dör nämnare 1000 kvinnor i samband med graviditet eller förlossning varje dag. Men i allt fler länder har dödligheten minskat tack vare förbättrad hälsovård.

Mål 6: Stoppa spridningen av hiv, aids och andra sjukdomar
21 procent färre människor nysmittas idag av hiv och aids, även om sjukdomen fortfarande är den infektionssjukdom som leder till flest dödsfall över hela världen.  

Mål 7: Säkra en hållbar utveckling
Allt fler människor har idag tillgång till rent vatten, men det för fortfarande många som saknar tillgång till sanitära förhållanden. Koldioxidsutsläppen som länder världen över släpper ut har ökat med 39 procent sedan 1990.

Mål 8: Öka samarbetet kring bistånd, handel och skuldavskrivningar
Idag är det bara fem länder som lever upp till löftet om att biståndet ska uppgå till 0,7 procent av landets BNI och endast 11 av de 25 miljoner biståndsdollar som utlovas har betalats ut.

Det kanske är lätt att säga att världen långsamt håller på att bli bättre, men det är fortfarande mycket som återstår att göras för att den ska bli bra för alla att leva i. Det är genom att vi tillsammans hjälper till som vi kan göra stora förändringar. För visst är det bra att 9 av 10 barn får börja i skolan, men det är fortfarande en tiondel för lite, och visst är det underbart att allt färre kvinnor dör i samband med graviditet och förlossningar men det är fortfarande 1000 kvinnor för mycket varje dag. Och nog kan man undra vad som hände när man sa att man vill sänka utsläppen av koldioxid från världens länder men att de nu faktiskt har gått raka motsatsen. Men vi kan ju ändå se att det har skett en rejäl förändring världen över. Fattigdomen har minskat, fler kvinnor jobbar idag i världens parlament, 12 000 färre barn dör idag jämfört med för tio år sedan och fler kan äntligen få tillgång till att dricka rent vatten. Så vi kan förändra världen, vi har redan förändrat den lite. Nu gäller det bara att inte tappa det tempo vi kommit upp i och att försöka få med fler och fler som är villiga att göra skillnad för varje dag.

 

Tillsammans kan vi göra skillnad!

 

Vill du veta mer om millenniemålen kan du kolla vidare här.

/ Frida Rosengren och Jonathan Johansson

Inga kommentarer: