måndag 8 oktober 2012

Guds rike är rött



Guds rike är rött

“Sluta göra det onda och lär er göra det goda. Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte. För den faderlöses talan, skaffa änkan rätt” (Jes 1:16-17). Gud vet vad han vill och han kommer aldrig att ge upp sitt rättviseideal. ”Så säger Herren: Håll er till det som är rätt och handla rättfärdigt, ty min hjälp kommer snart, min rättfärdighet skall segra” (Jes 56:1).

Guds hjärta bultar hett för rätten, hans puls slår oavbrutet för de svaga och förtyckta.  Det är ingen tvekan om att rättvisa är ett av de mest centrala inslagen i Guds tanke om hur vi människor ska leva med varandra. Det strider helt mot Guds väsen och karaktär att så mycket orätt och förtryck äger rum ibland oss. All orättvisa som dagligen sker i världen är ett hån mot Gud och hela hans tanke med skapelsen.

Därför vänder sig Gud kraftigt mot ojämlikhet, förnedring och alla former av svek. Han vill istället se rätten breda ut sig genom att vi människor väljer det goda framför det onda och ställer upp för de skyddslösa och exploaterade, de undanskuffade och marginaliserade. ”Människa, du har fått ve­ta vad det go­da är, det en­da Her­ren begär av dig: att du gör det rätta, le­ver i kärlek och tro­get håller dig till din Gud” (Mika 6:8).
Guds rike är Guds rättvisa förverkligad på jorden.

Guds rike är rött.

/Otto Rimås

Foto: Mikael Jägerskog

Inga kommentarer: