fredag 28 september 2012

Till vilket pris köper du dina kläder?


De finns överallt runt omkring oss. Stora kedjor med stora butiker som säljer billiga kläder. Och vi handlar där och är glada. För visst är det skönt när det inte märks så mycket i plånboken? Men faktum är att om inte jag betalar priset för de varor jag köper, så får någon annan göra det.
Bomull är ett av de vanligaste textilmaterialen, och hälften av alla kläder är gjorda just av bomull. Det är ett mycket bra och användbart material, men vägen från plantering av bomullsplanta till färdigt tyg är inte enkel och många gånger inte ofarlig. 
Bomull odlas i varmt klimat och kräver stora mängder vatten. För att framställa 1 kg bomull krävs 10 000 – 17 000 liter vatten (!) och trots detta är en stor del av världens bomullsodling placerad på relativt torra platser, vilket leder till att odlingarna måste konstbevattnas. Cirka hälften av all bomull odlas med konstbevattning. Detta får stora konsekvenser. Sjöar torkarut, sött vatten blir salt, jorden blir sur, och i slutändan även vattenbrist. 


Förutom den enorma vattenåtgången används dessutom 1 kg kemikalier för att framställa 1 kg bomull. Varje år dör 40 000 jordbrukare av bekämpningsmedel. Bomullsodlingen är inte ensamt ansvarig för detta, men 11% av de bekämpningsmedel, och 25% av insektsmedlen, som används är just i bomullsodlingen. Så den spelar en betydande roll.
Så vad ska vi då göra? Det låter lite smått hopplöst… Vi kan ju inte bara sluta att köpa kläder och gå runt nakna menar jag. Särskilt nu när vintern är på ingång här i Sverige, då skulle vi förfrysa alldeles. En sak vi kan göra för att förbättra läget något är att köpa kläder i ekologisk bomull. Ekologiskt odlad bomull odlas helt utan kemikalier, konstgödsel och är ej GMO (genmodifierad). Ekologiskt odlad bomull är på uppgång, men fortfarande utgör den mindre är 5% av världens odlingar. Vi kan vara med att höja den siffran! Börja kolla och fråga i affärerna efter ekologiska kläder. De finns på ganska många ställen, och ju mer vi frågar efter dem, ju mer kommer de att spridas, och urvalet blir större och större! Våra val gör skillnad!

Therese Hanson
Sakarias Bengtsson

Inga kommentarer: