torsdag 27 september 2012

Guds rike är blått



Guds rike är blått

"Så skall ni be: Vår fader, du som är i himlen... Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen" (Matt 6:9-10). Ingen bön kan vara viktigare än denna. Guds vilja sker där Herren Gud är konung och där hans herravälde är intakt och oinskränkt. Den bön vi känner som "Fader vår" är i själva verket en genuin bön om att Guds rike ska förverkligas på jorden, med allt vad det innebär av rättfärdighet, harmoni, fred och välbefinnande. För där Gud regerar står allt väl till.

Det var detta Jesus kom med när han lämnade det himmelska och "blev som en av oss" (Fil 2:7) Det var detta änglarna proklamerade vid hans födelse: ”Ära i höjden åt Gud
och på jorden fred åt dem han har utvalt.” (Luk 2:14). Och själva fokuseringspunkten i Jesu egen undervisning var att tiden för det messianska riket var inne. ”Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet” (Mark 1:15)

Äntligen har Gud återtagit initiativet på jorden - genom att komma till oss med sitt rike. ”Han har räddat oss ur mörkrets välde och fört oss in i sin älskade sons rike, och genom Sonen har vi friköpts och fått förlåtelse för våra synder”, sammanfattade Paulus. (Kol 1:13-14).  Guds rike är här nu, i delvis men ohejdbar närvaro. Samtidigt väntar vi på dess fullkomning, när Jesus återvänder i makt och härlighet. Också vid hans himmelsfärd hade änglar ett hoppingivande budskap: ”Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just så som ni har sett honom fara upp till himlen” (Apg 1:11).

Guds rike är Guds ankomst till räddning för världen. 

Guds rike är blått.

/Otto Rimås

Foto: Otto Rimås

Inga kommentarer: