torsdag 13 september 2012

Guds rike är grönt



Guds rike är grönt

”Jorden är Herrens med allt den rymmer, världen och alla som bor i den” (Ps 24:1). Gud har äganderätt till himmel och jord i kraft av att han är dess ursprung, dess skapare och upprätthållare. Herren Gud är så förenad med sin skapelse att han hördes ”vandra i trädgården i den svala kvällsvinden” (1 Mos 3:8).

Gud älskar sin skapelse och hans högsta önskan är att jorden och allt den rymmer ska frodas i den livskraft han har gett den och på alla sätt återspegla hans härlighet. Och han har gett människan det osannolikt stora förtroendet och ansvaret att ta hand om skapelsen åt honom: ”Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den” (1 Mos 2:15).

Det är otänkbart för Gud att acceptera att jorden ska förödas och utarmas genom slarvig eller kallt beräknande exploatering av allt det sköna och fruktbärande han har skapat. Den jord vi bebor och har som vår livsgrund måste bevaras och hållas livskraftig. Därför är ett av våra viktigaste val att göra allt vi kan för att förvalta jorden och dess resurser väl. För Guds skull. För människans skull. För livets skull.

Guds rike är Guds närvaro förvaltad på jorden. 

Guds rike är grönt.

/Otto Rimås

 Foto: Otto Rimås

Inga kommentarer: