tisdag 18 september 2012

Coca-Cola tömmer Indien på dricksvatten

Nu har terminen på BibelOmvärld kommit igång på allvar och vi har redan börjat se oss om i världen. Ett av kursmomenten heter Action där vi i klassen tar oss ut från skolans lokaler för att förändra världen vi lever i. Mycket av arbetet är förlagt i Mariannelund, men vi använder också internet för att förändra saker vi tycker är fel.

Idag satt jag och några fler från klassen och undersökte hur Coca-Cola framställer sin läsk. Vi hittade en artikel på DN från 2005 som handlade om just detta. Artikeln beskriver hur Coca-Cola och Pepsi roffar åt sig grundvatten för att kunna producera sin läsk. Dessa "läskfabriker" är egentligen rena vattenslukare där det förbrukas 1,5 miljoner liter vatten varje dag. För att tillverka en liter Coca-Cola krävs 9 liter vatten! Tillsammans har företagen 90 fabriker i Indien och till följd av detta har flera brunnar torkats ut och grundvattnet sjunkit.

I området Plachimada så sjönk grundvattnet från 45 meter till 150 efter att Coca-Cola öppnade en ny fabrik. Trots att det lokala byrådet bara gett tillstånd för en motordriven pump för vattenutvinning borrade Coca-Cola 6 brunnar till där de använde extra starka elektriska pumpar för att få fram vatten. En grupp kvinnor från området lyckades tillsammans med det lokala byrådet efter en tids kamp att stänga fabriken.

Stora företags utnyttjande av människor och jordens resurser pågår över hela världen. Fattiga människors hälsa och liv sätts åt sidan för att öka vinsten för de redan övergödda företagen! Vi i Sverige kan också förändra genom att vara medvetna konsumenter. Köp KRAV-märkt och Fairtrade-märkta produkter för att skapa bättre villkor för miljön och utsatta människor.

/Sakarias Bengtsson

Hela artikeln hittar du här: 

Inga kommentarer: