onsdag 4 december 2013

Är hat förenligt med kärlek?

Marcus Birro är en minst sagt omstridd debattör. I sina krönikor i Expressen och sina  blogginlägg på på den kristna tidningen Världen idag tar han gång på gång upp frågor som de flesta har svårt att våga lyfta: han problematiserar porrens negativa inflytande, ifrågasätter att man i bekvämlighetens namn tar livet av barn genom abort och aktiv dödshjälp, uppmanar folk att se lidandet på samhällets botten och inte gå förbi, berömmer Livets Ord för deras insatser för svårt utsatta människor, lyfter fram förföljelsen av kristna i världen, kritiserar det politiska lapptäcke man på sina håll gjort kristendomen till, försvarar allas rätt till yttrandefrihet även om man har åsikter som bryter mot det politiskt korrekta etc.

Detta är obekväma frågor, saker som det är skönast att blunda för och försöka att inte tänka på. Att människor blir upprörda över det Birro skriver är därför inte särskilt förvånande. Många vill inte få sina samveten påminda om vad man borde förändra. Man vill slippa bli illa berörd av ondskan i världen. Men vi kristna borde tänka annorlunda. Vi borde inte blunda för detta. Vi borde inte bli upprörda över att frågorna tas upp. Ändå finns det alltför många även i våra kristna led som blir det.

Denna rubrik "Därför hatar vi Birro" är publicerad på Dagens Seglora, en liberalteologiskt inriktad svenskkyrklig sida. Det är Mattias Irving som på ledarbloggen i en rad personangrepp blandat med svordomar uttrycker hur förhatlig han anser Marcus Birro vara. Det märkliga i sammanhanget är att denne Irving också kallar sig kristen, precis som Birro, och har "Kärlek och kritik" som Dagens Segloras slogan.

Kan man verkligen säga sig representera kärleken och samtidigt öppet uttrycka hat? Hur ställer sig Irving till Petrus ord "Till sist, var alla ett i själ och sinne, visa medkänsla, älska bröderna, var barmhärtiga och ödmjuka" (1 Petr 3:8)? Hur är det förenligt med de hatiska ord han spyr ur sig?

Vad man också kan undra vilken definition Irving och hans medarbetare har på vad det innebär att vara kristen? Birro har enbart lyft fram frågor som Jesus och hans lärjungar tar upp i Bibeln. Om man i kyrkliga representanters ögon (flera av ledarskribenterna på Dagens Seglora är präster) blir förhatlig för att man lär ur Bibelns budskap, vilken grund har de då själva för sin tro?

Och hur reagerar du och jag? I den kristna tidningen Dagen ifrågasätter Birro det faktum att Svenska kyrkan stöder Dagens Seglora ekonomiskt. Om du är medlem där, vad tycker du då om att dina pengar stöder hatkampanjer mot andra kristna?

/en fundersam Cecilia Carlid

1 kommentar:

Mattias sa...

Hej!

Såg just detta inlägg och vill passa på att förtydliga, som jag redan fått göra i flera andra sammanhang. Detta är ett olyckligt rubrikval, och texten i fråga gör klart att vi som tidning inte hatar någon.

Jag har haft mina duster med Marcus Birro, men som jag skrev i tidningen Dagen så sent som i tisdags så vore jag bara glad om vi fann öppningar för samtal. Detta är inte en hatkampanj.

Att rubriken ser så olycklig ut har att göra med att den rycks bort från sin text, men också från tillfället då den skrevs. En ledarblogg ska ju vara något dagsfärskt, som sedan faller i glömska. Vid tidpunkten för inlägget fördes en levande diskussion i sociala medier om just ordet "hat" och vad det var i Birros senaste text som folk just då hade stört sig på.

Rubriken knyter alltså an till den pågående diskussionen. Ryckt ur sitt sammanhang, som här, ser den dålig ut. Men jag hoppas att alla som läser inlägget noggrant också ser att det finns en beklagan och en bekymran över den rådande utvecklingen.