lördag 7 december 2013

Within the eye of the storm

En palestinier och en israel.
Spänningarna och sammandrabbningarna mellan folkgrupperna har kostat dem båda en dotters liv.

Förut var hämnd en stark drivkraft för både Bassam och Rami, den förstnämnde palestinier och den andre israel. De kände ilska över den andra sidans vållande till dödade vänner och familjemedlemmar, och därmed sorgen och saknaden de måste bära. Ovilja att förstå den andra sidans historia av förtryck ökade klyftan mellan dem. Det faktum att de delar erfarenheten av att bli utslängd från sitt land tidigare i historien var inget som förenade dem precis. De hävdade enträget att landet var deras - bara deras.
Nu drivs de istället av att visa på att båda sidor har förlorat långt mer än att det är värt att fortsätta striden. För varje dag som går förlorar de båda bara ännu mer i form av dödade vänner och grannar, otrygghet och hopplöshet.
Rami och Bassam driver ett radioprogram där de pratar om veckan som gått, berättelser från vardagen från den palestinska inhägnaden och den israeliska sidan. Ett starkt inslag var när Bassam berättade om hur han under Israels Independence Day hade sett fyrverkerier på andra sidan muren och med glädje föreställt sig glada israeler fira sin högtid. Detta medan hans landsmän ilsket och med hat kastat förstulna blickar mot andra sidan, de som höll dem inlåsta dagen till ära.
Under filmens gång får vi följa Bassam i hans process att få staten att ta ansvar för att hans dotter sköts i huvudet på tom gata. Israel har aldrig tidigare gjort något liknande ansvarstagande för en palestinier.
I sitt engagemang att öka förståelsen mellan parterna får de möta mycket protester och ovilja att gå den andra sidan till mötes. Och de är själva öppna med att de ibland drabbas av motstridiga känslor. Men det finns ett plan där de båda sidorna kan mötas; sorgen över familjemedlemmar och vänner som blivit fråntagna sina liv i en tillsynes ändlös och meningslös kamp. Där finns förståelsen nära hjärtat. Sorgen är gemensam.

Vi får tro och hoppas att Bassams och Ramis drivkraft leder fler och fler till slutsatsen att ett möte på halva vägen och fred är en vinst för båda parter. Att acceptans och respekt för den andre leder till frihet och frid. Delad glädje är dubbel glädje.

/Anna

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag älskar detta stor gåva när vi får syndernas fårlåtelse in Jesus blod och sen en stor den heliga andens kraft som hjälper oss till seger dagligen och är våran ledare och tar oss till Herrens kärlek mer och mera ,tack med välsignelse ,keijo södertälje