torsdag 17 oktober 2013

Chokladens bittra bismak


Socker, kakaosmör, emulgeringsmedel, vaniljextrakt… Detta är vad man ser när jag kollar ingredienslistan på chokladkakan. Vad som inte står med är barnarbete, människohandel och ett kontrollsystem som inte fungerar, vilket allt som oftast är situationen där chokladens viktigaste ingrediens - kakao – produceras.

I Chokladens Bittra Bismak följer Miki Mistrati, dansk journalist, upp sin tidigare film The Dark Side of Chocolate, som handlar om exploatering och slavhandel med afrikanska barn inom kakaoindustrin. De stora företagen lovar att förbättringar skett med diverse projekt för att främja lokalbefolkningens rättigheter, men sanningen han möter på plats i Ghana och Elfenbenskusten ter sig annorlunda.

Bild från Chokladens Bittra Bismak
Det de får se är en rad påbörjade men övergivna projekt tex halvfärdiga skolor. De behövde inte ens leta efter problem för vart de än åkte så fanns dem.  Överallt mötte de besvikna lokalinvånare, barnarbetare som inte förstår det lokala språket, produktmärkningar som inte verkar stämma (ex. Rainforest Alliance och UTZ) och inte minst: Stora företag som Nestlé och Mars som faktiskt inte har någon som helst koll på hur saker i deras produktion sköts.

När ska vi konsumenter kunna njuta av en chokladkaka med gott samvete? När ska vi kunna lita på att produktmärkningarna verkligen håller vad de lovar?

Hett tips: Köp Fairtrade! 

/ Jenny & Klara 


1 kommentar:

Mrfriday sa...

Usch, det är så hemskt att detta sker i världen, i den värld vi lever i. Önskar så att man kunde göra mer, men som ni säger så ska jag börja köpa fairtrade choklad helt klart! ^.^