onsdag 16 november 2011

"Protest mot girighet växer"


Nu vet jag att detta har blivit lite avlägset och kanske har utvecklats till något annat, men det var så intressant det som hände tidigare i höstas, så jag ville ändå lägga upp ett litet inlägg om det här.

Det var det här då Wallstreet demonstrationerna startade och man såg DN’s reportage om att ”Protest mot girighet växer”. Och protesterna spreds och manifestationer hölls på över 650 platser världen över.
Tyvärr så ligger inte reportagen kvar på DN’s hemsida längre för att för lång tid har gått, men jag hann i alla fall spara endel av reportagen. Läs här:

 

En utskrift från Dagens Nyheters nätupplaga, DN.se, 2011-10-20 17:23:03
Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/nyheter/varlden/protest-mot-girighet-vaxer

Wall Street-protesterna
Protest mot ”girighet” växer
Publicerad 2011-10-14 08:59











Foto: Linda Flood Syskonen Madde Eck 17, och Jacob Eck, 13, har bilat upp från Virginia tillsammans med sina föräldrar. I två nätter har de sovit i Zucotti Park och de tycker båda att det har varit en fantastisk upplevelse. 

Rörelsen mot ”stor­bolagens girighet”, som började med en aktion i New York för nära en månad sedan, sprider sig. Nu på lördag ska enligt en internetsajt manifestationer genomföras på 650 platser över hela världen. 

Aktioner genomförs i hundratals städer

I Sverige planeras demonstrationer i morgon, lördag, bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Norrköping, Sundsvall och Östersund.

Rörelsens sajt: www.facebook.com/OccupySweden.

Aktioner kommer också att genomföras i hundratals städer över hela världen.
Däribland New York, Los Angeles, Kapstaden, London, Berlin, Melbourne, Hongkong, Buenos Aires, Dublin, Madrid och Warszawa. DN

Vad som enligt hemsidan occupywallst.com sägs vara en ledarlös motståndsrörelse och består av människor av olika färg, kön och politiska övertygelser, ska använda den Arabiska vårens revolutionära ickevåldstaktik. Vilka målen är står inte helt klart, men en idé är att ”vi är de 99 procent” som inte längre tolererar den girighet och korruption som 1 procent står för.


Wall Street-protesterna

”Otroligt att bankjättar kan ägna sig åt bedrägerier”

 Publicerad 2011-10-14 09:01

På asfalten under träden i Zuccotti Park, som numera kallas ”Frihetens torg”, trängs tusentals demonstranter. De har byggt upp ett samhälle i miniatyr. 

Bakgrund. Rörelsen startade två kvarter från Wall Street
17 september: Rörelsen startar med ockupation i Zuccotti Park, två kvarter från Wall Street och New York-börsen. Protesternas fokus ligger på att 1 procent av invånarna äger 99 procent av landets tillgångar.
24 september: 80 personer arresteras av polisen när de demonstrerar utanför New York-börsen.
1 oktober: 700 demonstranter grips på Brooklyn Bridge för att ha tagit sig in på brons körfält.
5 oktober: Demonstrationståg till Foley Park där närmare 30
000 personer sluter upp, enligt rörelsen. Fackföreningar visar sitt stöd, liksom kändisar. 12 oktober: Rörelsen finns representerad i fler än 1300 amerikanska städer och i ett dussintal länder.

På asfalten under träden i Zuccotti Park, som numera kallas ”Frihetens torg”, trängs tusentals demonstranter. De har byggt upp ett samhälle i miniatyr.

Vid första anblick verkar allt kaotiskt, men området är välplanerat och ett dussintal arbetsgrupper försöker hålla ordning på bland annat sjukvård, bibliotek, barnpassning och distribution av mat.
Vem som helst har möjlighet att ansluta en arbetsgrupp och det är så rörelsen just nu organiseras – genom frivilliga som tillsammans beslutar hur dagens schema ska se ut. Här finns ingen ledare, betonar deltagarna.

Varje kväll har den som vill möjlighet att framföra kritik eller åsikter på ett stort möte som i sig är en mycket utdragen process. Alla talare talar i korta meningar som kontinuerligt upprepas av åhörarna. Den som håller med talaren skakar händerna ovanför huvudet och vid missnöje skakas händerna nedåt.

(Detta var det väsentliga som plockats ut ur artiklarna i DN till veckans ”Världsklipp” vecka 42 i klassen.)Bottom of Form

Nu blir det kanske lite mycket fokus på pengar, (vi pratar om mycket annat i kursen också) men precis som Ylva skrivit i tidigare inlägg, kanske har ”bankjättarna” för stor makt i dagens läge.

/Axelie

Inga kommentarer: