onsdag 26 oktober 2011

Go in Peace

Nu sitter en skylt med texten Go in Peace på dörrposten i BibelOmvärlds klassrum. Den står egentligen vid parkeringen utanför en restaurang i närheten av Ein Gedi i Israel, och den är skriven på tre språk: hebreiska, arabiska och engelska.

Från och med nu ser vi välgångsönskningen varenda gång vi går ut ur klassrummet, den goda förhoppningen som också är den stora utmaningen. Gå i fred. Gå med fred.

Vi har just haft en bibelförmiddag på temat shalom i vårt studium av vad Guds rike är. Shalom är själva grunden för vad Gud vill med sin skapelse. Och fred är vad Gud vill att våra liv ska präglas av. Liksom vår gemenskap. Och tillståndet i världen. Vi är helt enkelt  kallade att vara förvaltare av shalom i våra liv genom att leva i fred. I alla dimensioner. En stor utmaning - och en stor möjlighet. För en bättre värld.

Johannes döparens far Sakarias profeterade om Messias att han skulle "komma ner till oss från höjden, en soluppgång för dem som är i mörkret och i dödens skugga, och styra våra fötter in på fredens väg" (Luk 1:78-79). Jesus själv undervisade lärjungarna att deras uppdrag skulle vara att bära med sig shalom till de människor de mötte: ”I varje stad eller by ni kommer till skall ni ta reda på vem som är värdig där och stanna hos honom tills ni skall vidare. Stig in i huset med en fridshälsning, och om huset är värdigt skall det få den frid ni önskar det. Men om det inte är värdigt skall den friden vända tillbaka till er” (Matt 10:11-13).

Att stiga in i ett hus med en fridshälsning innebär framför allt att man själv med sin person är den hälsningen. ”Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner”, sade Jesus också (Matt 5:9). Och Paulus uppmande:”Sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut med budskapet om fred” (Ef 6:15).

Shalom innebär universellt välbefinnande av heliga dimensioner. Det betyder ljuvlighet, harmoni och balans. Där shalom råder står allt väl till, för där präglas tillvaron helt och hållet av Guds obegränsade närvaro. Där är det gott att leva. Där är alla förutsättningar så fulländade som de borde vara.

Vi har fått den stora förmånen att vara med och föra Guds shalom tillbaka till jorden.  Därför får visionen om fredsriket aldrig fördunklas. Därför får drömmen om fred aldrig dö.

Jag vill höra vad Gud säger.
Herren förkunnar välgång
för sitt folk och sina trogna
och för de redbara.
De som fruktar honom har nära till hans hjälp,
hans härlighet bor i vårt land.
Godhet och trofasthet möts,
fred och rättvisa omfamnar varandra.
Trofasthet spirar ur jorden,
rättvisa blickar ner från himlen.
Herren själv ger allt gott,
vårt land ger sin gröda.
Rättvisa går framför honom,
fred och välgång i hans spår.
Ps 85:9-11

/Otto Rimås


Foto: Otto Rimås

Inga kommentarer: