fredag 7 december 2012

"På julen ska varenda unge vara glad"


Nu är det juletider igen, reklamer, julrabatter och köp 2 betala för 1-kampanjer är redan igång, allt för att vi ska köpa och konsumera så mycket som möjligt. Vi blir matade och tillsagda att om du köper många julklappar till dina barn, nära och kära, då är du sannerligen en god människa.

Vi stänger in oss i våra stugor och hus, kollar ut på det trevliga vinterlandskapet och låtsas som om att överallt är det nog lika mysigt och trevligt som det är inne i våra lilla vrår. Vi isolerar oss och börjar redan längta till alla fina kläder, prylar, pengar och umgänge som vi ska få av vänner och familj, Och tänk all godis och julmat vi skall trycka i oss.

Men sanningen är den att utanför fönstret har inte alla det lika bra och trevligt som du och jag, sanningen är att varenda unge är inte glad på julen. Samtidigt som vi sitter vid granen och delar ut julklappar, samtidigt som vi springer omkring och letar efter onödiga prylar och kläder som våra vänner kan lägga på hyllan så lever ungefär 1,5 miljarder människor i extrem fattigdom (7-10 kr om dagen) samtidigt förstörs de vackra aporna hem, papegojornas och örnarnas bon och elefanter och noshörningar skjuts enbart för deras värdefulla betars skull
2012 kommer svenska folket köpa mat, presenter och julprylar för ca 60 miljarder kronor.
2012 har det skövlats lika mycket som regnskog  1/3 av Sveriges landyta.
 Och varje dag dör 19000 barn under 5 år pga bristande sjukvård.

Men deppa inte ner allt för mycket! Det finns massor som du kan göra, Här har du lite tips på hur du kan hjälpa folk, regnskog och utsatta djur som VERKLIGEN behöver hjälp.


God jul! / Johannes

Inga kommentarer: