måndag 5 november 2012

Guds rike är vitt




Guds rike är vitt

”Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne” (Ps 51:12). Vi får aldrig ge upp hoppet om det goda livet. Vi måste tro att det går att bevara skönhet och renhet, trots allt. Och Guds ord ger oss grund för att våga ha det hoppet och välja den inställningen. Bara vi vänder oss åt rätt håll. Till honom.

Gud visar inte sin kärlek till oss människor genom att kompromissa med sin helighet och sänka sin nivå så att vi klarar den. Han gör det istället genom att ge oss nåd och förlåtelse när vi inte klarar nivån. Och han hjälper oss genom att erbjuda oss en av sina största gåvor: kraft att gå vidare trots allt. För Ribban är lagd på högsta tänkbara nivå: fullkomlighet. ”Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig” (Matt 5:48).

Fullkomligheten är Guds obrutna ideal. Därmed är det också vårt. Det som stämmer med Guds tanke med livet och tillvaron, det som är i samklang med hans vilja, det är det vi ska satsa på. Det går att leva rent. Och det går att vara ett föredöme. För den sanna kärleken kommer ”…ur rent hjärta, gott uppsåt och uppriktig tro” (1 Tim 1:5). Men det krävs ett mirakel för att det ska vara möjligt. Ett trotsigt mirakel. Ett förlåtelsens mirakel.

Guds rike är Guds renhet återförd till världen. 

Guds rike är vitt.

/Otto Rimås

Foto: Otto Rimås

Inga kommentarer: