Socker, kakaosmör,
emulgeringsmedel, vaniljextrakt… Detta är vad man ser när jag kollar
ingredienslistan på chokladkakan. Vad som inte står med är barnarbete,
människohandel och ett kontrollsystem som inte fungerar, vilket allt som oftast
är situationen där chokladens viktigaste ingrediens - kakao – produceras.
I Chokladens Bittra Bismak följer Miki Mistrati, dansk journalist,
upp sin tidigare film The Dark Side of
Chocolate, som handlar om exploatering och slavhandel med afrikanska barn
inom kakaoindustrin. De stora företagen lovar att förbättringar skett med
diverse projekt för att främja lokalbefolkningens rättigheter, men sanningen
han möter på plats i Ghana och Elfenbenskusten ter sig annorlunda.
![]() |
Bild från Chokladens Bittra Bismak |
Det de får se är en rad
påbörjade men övergivna projekt tex halvfärdiga skolor. De behövde inte ens
leta efter problem för vart de än åkte så fanns dem. Överallt mötte de besvikna lokalinvånare,
barnarbetare som inte förstår det lokala språket, produktmärkningar som inte
verkar stämma (ex. Rainforest Alliance och UTZ) och inte minst: Stora företag
som Nestlé och Mars som faktiskt inte har någon som helst koll på hur saker i
deras produktion sköts.
När ska vi konsumenter kunna
njuta av en chokladkaka med gott samvete? När ska vi kunna lita på att
produktmärkningarna verkligen håller vad de lovar?
Hett tips: Köp Fairtrade!
/ Jenny & Klara
1 kommentar:
Usch, det är så hemskt att detta sker i världen, i den värld vi lever i. Önskar så att man kunde göra mer, men som ni säger så ska jag börja köpa fairtrade choklad helt klart! ^.^
Skicka en kommentar